Begeleiding van jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau)
Zodra je de baby hebt laten inschrijven bij de burgerlijke stand krijgt de Jeugdgezondheidszorg ook bericht. Daar zorgt de gemeente voor. Maar wist je dat je ook een afspraak kunt maken met een jeugdverpleegkundige als je zwanger bent?
Huisbezoek als je zwanger bent
Heb je vragen of zorgen, voor nu of straks als de baby er is? Of heb je problemen thuis? Kun je wel wat extra steun gebruiken? Dan kun je een huisbezoek van de jeugdgezondheidszorg je misschien helpen. Dat kun je zelf aanvragen maar ook samen met bijvoorbeeld je verloskundige. Na de aanvraag neemt een jeugdverpleegkundige contact op voor een afspraak. Zij komt bij jou langs om te kijken wat ze voor jou kan doen. Ze steunt jou en jouw gezin en denkt mee over mogelijke oplossingen. Het huisbezoek is gratis.
Wat doet de jeugdgezondheidszorg?
In de kraamtijd neemt een verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) contact met je op om een afspraak te maken voor je baby. Daar hoef je niets voor te doen. Je kent de JGZ misschien al van de kinkhoestvaccinatie, een huisbezoek tijdens je zwangerschap, de hielprik of de gehoortest.
De JGZ wordt voor kinderen van 0-4 jaar vaak het consultatiebureau genoemd. De JGZ volgt samen met jou de gezondheid, groei en ontwikkeling van jouw kind tot hij volwassen is. Bij de JGZ kun je al je vragen kwijt over de zorg voor je kind, opvoeding en ouderschap. Ook krijgen kinderen hun vaccinaties bij de JGZ.
Huisbezoek van jeugdverpleegkundige na de bevalling
In de tweede week na de geboorte brengt een jeugdverpleegkundige een huisbezoek. Zij heeft dan een overdracht van de verloskundige en kraamzorg ontvangen en kan ingaan op sommige zaken die hebben gespeeld of waar je vragen over hebt.
- Zij legt uit hoe de jeugdgezondheidszorg (het consultatiebureau) werkt.
- Ze overlegt met je hoe het gaat met de (borst)voeding.
- Je kunt bij haar terecht met andere vragen.
- Ze vertelt wanneer er eventueel een weegspreekuur is.
Afspraak bij de jeugdarts op het consultatiebureau
Je krijgt een eerste afspraak bij de jeugdarts (op het consultatiebureau) wanneer je kind 4 weken oud is. Mocht het nodig zijn, kun je altijd eerder terecht en het consultatiebureau bellen.
De jeugdarts en jeugdverpleegkundige volgen samen met jou de groei en ontwikkeling van je kind. In het begin kom je elke 2 à 4 weken en daarna minder vaak op het consultatiebureau.
Rol van de jeugdgezondheidszorg als je kind opgroeit
De jeugdgezondheidszorg volg je kind tot het ongeveer 18 jaar is. Als ouder kun je bij de JGZ terecht met alle vragen die je hebt over de gezondheid, opvoeding of het ouderschap. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige werken nauw samen met andere professionals zoals maatschappelijk werk, opvoeddeskundige, lactatiekundige en de huisarts.
Meer informatie
Meer lezen over opgroeien en opvoeden? Er zijn heel veel boeken en sites over opvoeden. Handig, maar ook lastig om onderscheid te maken tussen betrouwbare en minder goed onderbouwde informatie. Een goed startpunt zijn in elk geval de GroeiGids.nl en de GroeigidsApp.