Spring naar content

Voorbereiding op de bevalling

Je zwangerschap is een tijd waarin veel gebeurt. Dat geldt ook voor de tijd dat je baby net geboren is, de kraamtijd. Bereid je goed voor op de bevalling. Dan kun je je beter ontspannen waardoor de bevalling gemakkelijker is. Ook is het goed om na te denken waar je wilt bevallen. Thuis? In een geboortecentrum? In het ziekenhuis?

Hoe bereid je je voor op de bevalling?

  • Je verloskundige of gynaecoloog bespreekt de bevalling met je. Ook kun je haar vragen stellen.
  • Ook kun je naar een voorlichtingsbijeenkomst gaan van je verloskundige, het geboortecentrum of het ziekenhuis. Op die manier krijg je een beeld over waar je wilt bevallen.
  • Je kunt een zwangerschapscursus doen. Dan leer je meer over de bevalling. En krijg je oefeningen om de weeën op te vangen.
  • Samen met je verloskundige of gynaecoloog maak je een geboorteplan of geboortezorgplan. Lees meer over een geboortezorgplan.

Schrijf in een geboorteplan wat jij wilt

Samen met je verloskundige of gynaecoloog maak je een geboorteplan.
In een geboorteplan kun je opschrijven wat jij belangrijk vindt bij de bevalling en na de geboorte van je baby. Samen met je verloskundige of gynaecoloog bepaal je of je wensen haalbaar zijn. Een geboorteplan maakt het ook gemakkelijk om dingen te bespreken met je partner. En krijg je een andere verloskundige of gynaecoloog? Dan kan zij je geboorteplan lezen en met jou bespreken. Je geboorteplan zit in je medisch dossier. Bedenk wel dat een bevalling anders loopt als er problemen zijn. De verloskundige of gynaecoloog zullen dan ingrijpen. De gezondheid van jou en je baby komt op de eerste plaats. Kijk op www.deverloskundige.nl een voorbeeld van een geboorteplan.

Waar ga je bevallen?

Ben je bij een verloskundige tijdens je zwangerschap? En zijn er geen problemen met je zwangerschap? Dan mag je zelf kiezen waar je gaat bevallen. Thuis? In een geboortecentrum of een geboortehotel? In het ziekenhuis (‘poliklinisch’)? Je verloskundige helpt je dan bij je bevalling.

Ben je bij een gynaecoloog tijdens je zwangerschap? Of zijn er problemen met je zwangerschap of je bevalling? Dan ga je meestal in het ziekenhuis bevallen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als je een te hoge bloeddruk hebt. Of als je baby niet met het hoofd naar beneden ligt, maar met de billen (‘stuitligging’). Een verloskundige van het ziekenhuis en de gynaecoloog helpen je dan bij je bevalling.

Regel je kraamzorg op tijd!

Als je baby geboren is, kun je kraamzorg krijgen. De kraamverzorgende helpt met de verzorging van jou en je baby. Ook kan ze helpen bij de bevalling. Je verloskundige of gynaecoloog kunnen je meer vertellen over kraamzorg.

Doe dit het liefst vóór de 16e week van je zwangerschap. Je krijgt een gesprek om kennis te maken als je tussen 22 en 32 weken zwanger bent. Dit kan bij jou thuis of telefonisch. Jullie bespreken dan hoe het met jou gaat. Je krijgt ook tips om de kraamtijd goed voor te bereiden. Tijdens het gesprek hoor je voor hoeveel kraamzorg krijgt.

Wat is kraamzorg? Bekijk de video.

Let op!

Regel je kraamzorg op tijd. Liefst vóór de 16e week van je zwangerschap. Lees hier meer over kraamzorg.

Huisbezoek als je zwanger bent

Heb je vragen of zorgen, voor nu of straks als de baby er is? Of heb je problemen thuis? Kun je wel wat extra steun gebruiken? Dan kun je een huisbezoek van de jeugdgezondheidszorg je misschien helpen. Dat kun je zelf aanvragen maar ook samen met bijvoorbeeld je verloskundige. Na de aanvraag neemt een jeugdverpleegkundige contact op voor een afspraak. Zij komt bij jou langs om te kijken wat ze voor jou kan doen. Ze steunt jou en jouw gezin en denkt mee over mogelijke oplossingen. Het huisbezoek is gratis.

Denk na over borstvoeding

Borstvoeding is bijna altijd het gezondst voor je baby

  • Je kunt een cursus over borstvoeding doen als je zwanger bent. Heb je vragen over borstvoeding? Stel die dan aan je verloskundige, gynaecoloog of een borstvoedingsdeskundige (lactatiekundige).
  • Na je bevalling kun je ook vragen stellen aan je kraamverzorgende, de jeugdgezondheidszorg en natuurlijk aan je verloskundige of gynaecoloog.
  • Gebruik je medicijnen? Dan kun je je apotheker vragen stellen over borstvoeding en je medicijnen. Je kunt je medicijn ook opzoeken via lareb.nl.

Kun je geen borstvoeding geven of wil je dit niet? Dan kun je poedermelk uit een fles geven. Moedermelk van iemand anders kan soms ook.

Wat moet je regelen voordat je baby geboren is?

Achternaam kiezen

Je kunt zelf de achternaam van je kind kiezen: die van de moeder, de duomoeder of de vader. Vanaf 1 januari 2024 kun je je kind ook de achternamen van beide ouders geven. Je moet dit samen bij de burgerlijke stand laten vastleggen. Dit kan al voor de geboorte. Kies je geen achternaam of heb je deze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam je kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van je persoonlijke situatie.

Baby erkennen voor ouderlijk gezag

Ben je niet getrouwd? En heb je ook geen geregistreerd partnerschap? Dan kan je partner jullie baby erkennen en hebben jullie samen het ouderlijk gezag. Jullie kunnen dit het beste regelen voor de bevalling. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/kindkrijgen

Bent je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap? Dan krijgen beide ouders samen gezag over een kind. Is dat niet zo dan krijgt alleen de moeder automatisch gezag. Erken je als niet getrouwde of niet-geregistreerde partner een kind? Dan krijg je automatisch het gezamenlijk gezag met de moeder.

Het erkennen van je kind kunnen jullie het beste doen vóór de bevalling. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte. Kijk voor meer informatie over het erkennen van jullie baby op www.rijksoverheid.nl. Daar vind je ook informatie over welke achternaam jullie je baby kunnen geven.

Waar en wanneer kan je je kind erkennen?

Je kunt een kind op verschillende momenten erkennen:

  • Tijdens de zwangerschap (erkenning van de ongeboren vrucht). Dit kan in elke gemeente in Nederland.
  • Bij de aangifte van de geboorte. Dit doe je bij de gemeente waar het kind is geboren.
  • Op een later moment. Dit kan in elke gemeente in Nederland.

Meer informatie over het erkennen van je kind.

Andere achternaam

Wil je een andere achternaam dan de standaard wettelijke keuze? Dit moet je samen bij de burgerlijke stand laten vastleggen. Dit kan al voor de geboorte. Kijk voor meer informatie over het kiezen van een achternaam op www.rijksoverheid.nl. Daar staat ook wat de standaard wettelijke keuze is.

Bekijk de checklist

Bij de rijksoverheid vind je een checklist met een overzicht wat je allemaal moet doen en regelen als je een kind krijgt. Je leest hier ook over gevolgen voor toeslagen, zorgkosten en verzekeringen voor je kind. Kijk hier!

Tip

Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Regel dan al tijdens de zwangerschap de erkenning van het kind door de partner. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte. Sinds 1 januari 2023 krijg je door erkenning van jullie kind ook automatisch het gezamenlijke gezag over het kind.

Navigeer naar

Bekijk ook

Kraamzorg

Wat doet de kraamverzorgende? De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je baby.

Geboorteplan maken

In een geboortezorgplan kun je opschrijven wat jij belangrijk vindt bij de bevalling en na de geboorte van je baby. Bespreek het met je zorgverlener.

De bevalling begint

Hoe weet je of de bevalling begint? Beval je thuis of ga je naar het ziekenhuis?