De zwangerschap- en kraamtijd kan voor jou een hectische tijd zijn. Een goede voorbereiding op de bevalling kan eventuele onzekerheid en angst wegnemen.

Door een goede voorbereiding kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling en dat zorgt er voor dat je bevalling vlotter verloopt. Ook kun je nadenken over keuzes die bij je passen, bijvoorbeeld waar je wilt bevallen: thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis.

Hoe bereid je je voor?

  • Voor de bevalling kun je je vragen stellen aan de verloskundige of gynaecoloog. Zij of hij geeft je betrouwbare informatie over bevallen en verwijst je naar meer informatie.
  • Ook kun je naar voorlichtingsbijeenkomsten bij je verloskundigenpraktijk, het geboortecentrum en het ziekenhuis. Op die manier krijg je een beeld over waar je wilt bevallen.
  • Als je een zwangerschapscursus volgt, leer je onder andere ademhalingstechnieken en manieren om de weeën op te vangen.

Kraamzorg regelen

Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval vóór de 16e week van de zwangerschap.

Je kunt zelf je kraamzorgorganisatie kiezen. Informeer bij je zorgverzekeraar op welke vorm van kraamzorg je recht hebt. De kraamverzorgende kan ondersteuning bieden tijdens de bevalling. Die ondersteuning kan zowel thuis als in een geboortecentrum plaatsvinden en soms in een ziekenhuis. Meer informatie over kraamzorg kun je krijgen bij je verloskundige of gynaecoloog.

Borstvoeding

Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus aangeraden voor moeder en kind.

  • Er zijn cursussen die je tijdens de zwangerschap kunt volgen om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Je kunt altijd een lactatiekundige
  • Na de bevalling kun je met vragen over de borstvoeding ook terecht bij je verloskundige, kraamverzorgende of bij de jeugdgezondheidszorg.
  • De apotheker kan je adviseren over medicijnen en borstvoeding. Of zoek je medicijn zelf op via lareb.nl.

Als borstvoeding niet kan, is donormelk of poedermelk (kunstvoeding) een alternatief. Voor meer informatie over borstvoeding kun je terecht op www.borstvoeding.nl of bij je verloskundige of gynaecoloog.

Erkenning en keuze voor de achternaam

Geef de geboorte van je kind zo snel mogelijk aan bij de gemeente. Dat moet in ieder geval binnen 3 werkdagen gebeuren.

Tip

Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Regel dan al tijdens de zwangerschap de erkenning van het kind door de partner. Dat scheelt veel extra werk na de geboorte.

Achternaam kiezen

Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl. Daar vind je ook informatie over welke achternaam jullie je kind kunnen geven.

Laatst herzien op 18 januari 2021