Week 14-22 van je zwangerschap
Wat komt in de afspraak bij de verloskundige of gynaecoloog aan bod?
Tijdens de afspraak met je verloskundige of gynaecoloog bespreek je de zwangerschap. Zij doet lichamelijke controles.
Ze doet ook onderzoek naar de groei van de baby en luistert naar de hartslag. Aan het einde van deze periode kun je de baby zelf al een beetje gaan voelen.
Kies je voor een 20 wekenecho?
De 20 wekenecho is geen standaard onderzoek. Je kiest zelf of je de 20 wekenecho wilt laten maken. Met de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden zijn: een open rug of open schedel en een afwijkende ontwikkeling van de organen van de baby.
Als je dat wilde, heb je aan het begin van je zwangerschap van je verloskundige of gynaecoloog informatie gekregen over de 20 wekenecho. Zij kan je ook ondersteunen bij het maken van een keuze die bij jou past.
Als uit de echo blijkt dat je baby een ernstige aandoening heeft, kun je voor ingrijpende keuzes komen te staan. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de verschillende mogelijkheden met je. Je kunt natuurlijk ook te rade gaan bij andere mensen, zoals je huisarts, de medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis, je pastor of predikant.
Meer informatie
Opstellen van je geboortezorgplan
Tijdens deze fase stel stelt je zorgverlener het geboortezorgplan op, samen met jou. Dat gebeurt uiterlijk in week 16. In dit plan staat alles wat je afspreekt over de begeleiding en zorg die je krijgt tot zes weken na de geboorte.
Keuzes in deze fase van de zwangerschap
- Wil je de 20 wekenecho?
- Als je een ongunstige uitslag hebt gekregen bij de screening op down-, edwards- en patausyndroom of de 20 wekenecho, moet je beslissen of je vervolgonderzoek wilt om zekerheid te krijgen.
- Welke afspraken maak je over de bevalling?
- Welke kraamzorg?