Spring naar content

De bevalling begint

Beval je thuis of in een geboortecentrum? Dan helpt de verloskundige je bij de bevalling. Vaak doet zij dit samen met een kraamverzorgende. Beval je in het ziekenhuis? Dan helpt een gynaecoloog je bij de bevalling. Of een verloskundige die in het ziekenhuis werkt. Samen met verpleegkundigen in het ziekenhuis.

Wanneer begint de bevalling?

Je verloskundige of gynaecoloog rekent uit wanneer je ongeveer zal gaan bevallen. Maar 1 van de 20 zwangeren bevalt precies op die uitgerekende datum. De meeste zwangeren bevallen iets eerder of later.

  • Gaat alles goed met je zwangerschap? En begint de bevalling tussen de 37 en 42 weken? Dan mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Bijvoorbeeld thuis.
  • Zijn er problemen met je zwangerschap? Of begint je bevalling voordat je 37 weken zwanger bent? Dan kun je het beste in het ziekenhuis bevallen. Een gynaecoloog helpt je dan bij de bevalling. Je verloskundige overlegt dit met jou.
  • Ben je 41 weken zwanger van een éénling en ligt je baby niet in een stuit? Dan overlegt je verloskundige of gynaecoloog met jou of je wilt wachten tot de bevalling vanzelf begint. De verloskundige kan ook helpen de bevalling op gang te brengen. Je kunt er ook voor kiezen om de bevalling in te laten leiden door de gynaecoloog in het ziekenhuis. Ze zullen de voordelen en nadelen met jou bespreken.
  • Ben je 42 weken zwanger en is je bevalling nog niet vanzelf begonnen? Dan is het veiliger om in het ziekenhuis te bevallen. Je verloskundige overlegt dit met jou.

Meer informatie

Hoe begint je bevalling?

Je bevalling kan op verschillende manieren beginnen:

  • Meestal begint de bevalling met weeën. Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier. Ze zorgen ervoor dat je baby geboren wordt. De eerste weeën zijn meestal kort en onregelmatig. En niet zo pijnlijk. Maar soms komen de eerste weeën al snel na elkaar en doen ze pijn.
  • Je bevalling kan ook beginnen met het breken van je vliezen. Dan komt er vruchtwater uit je vagina. Het kan zijn dat je veel vruchtwater verliest, alsof je plast. Het kan ook zo weinig zijn dat je het bijna niet merkt. De weeën beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

Met je verloskundige of gynaecoloog heb je afspraken gemaakt over wanneer je belt als de bevalling is begonnen.

Navigeer naar

Bekijk ook

Wat als er problemen zijn?

Zijn er problemen tijdens je bevalling? Dan overlegt je verloskundige of gynaecoloog met je wat er moet gebeuren.

Hoe gaat de bevalling verder?

Later krijg je sterkere weeën. De sterke weeën maken je baarmoedermond soepeler en dunner.

Bevallen

Rondom de geboorte is goede zorg nodig. Hoe ziet die zorg eruit? Wat kun je zelf doen? Welke keuzes kun je maken?