Spring naar content

De eerste uren na de bevalling

Het is vooral belangrijk dat jij en je eventuele partner de baby kunnen verwelkomen, zien en voelen. De baby wordt snel op jouw (liefst blote) buik gelegd. Vaak is je baby in het eerste uur heel alert.

Navelstreng doorknippen

Als de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de navelstreng, wordt die doorgeknipt. Je kunt zelf kiezen wie dat doet.

Keuze

Wil jij of je partner de navelstreng zelf doorknippen?

Geboorte van de placenta

Na de geboorte van de baby volgt nog de geboorte van de placenta (ook wel moederkoek). De moederkoek heeft er tijdens de zwangerschap voor gezorgd dat je baby voeding en zuurstof kreeg. De verloskundige controleert of de placenta losligt. Als dat zo is, kunnen de placenta en vliezen geboren worden. Als de placenta niet vanzelf geboren wordt, kan dat een reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan.

Ongeveer twee uur na de geboorte van de placenta eindigt de zorg rond de bevalling.

Vanuit het ziekenhuis of het geboortecentrum bel je de kraamzorg en spreek je af wanneer de kraamverzorgende bij je thuis aanwezig zal zijn.

Onderzoek van je baby

Op een geschikt moment na de bevalling (maar niet in het eerste uur) wordt de baby lichamelijk onderzocht.

Zorg voor jou en je baby

Er is tijd om jou en de baby te verzorgen. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige, zorgt dat jij kunt douchen. En dat je kindje verzorgd en aangekleed wordt. Zij geeft instructie over de verzorging van je kindje in de eerste uren. Als je thuis bent bevallen, maakt zij je slaapkamer en badkamer weer schoon.

Ben je Rhesus D-negatief en is je kind Rhesus D-positief? Dan krijg je direct na de geboorte nogmaals een anti D-prik.

Als uit het bloedonderzoek is gebleken dat je drager bent van het hepatitis B-virus, krijgt jouw baby direct na de bevalling (binnen 2 uur) een injectie met antistoffen voor een eerste bescherming. De eerste hepatitis B-vaccinatie wordt meestal tegelijk, maar in elk geval binnen 48 uur na de geboorte gegeven door je verloskundige of gynaecoloog.

Na de eerste uren

Bij een bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis ga je meestal na een paar uur naar huis, als alles goed is verlopen. Als er extra controles van jou of je baby nodig zijn, blijf je langer in het ziekenhuis. Als je wilt, kun je ook verhuizen naar het kraamhotel.

Degene die de bevalling heeft begeleid zorgt ervoor dat er een verslag komt. Zij deelt dit met de kraamzorg en je huisarts

Geef de geboorte van je baby aan bij de gemeente

Als je baby geboren is, moet je dat je gemeente binnen 3 dagen laten weten. Je partner mag dit doen.

Neem een paspoort, een identiteitskaart of een Nederlands vreemdelingendocument mee. De gemeente laat aan de jeugdgezondheidszorg weten dat je baby geboren is. En aan de organisatie die je baby de hielprik geeft. Pas als de gemeente weet dat je baby geboren is, kun je kinderbijslag krijgen. Je krijgt hierover een brief
van de Sociale Verzekeringsbank.

Kijk ook op de website van je gemeente voor meer informatie.

Bekijk ook

Kraamzorg

Wat doet de kraamverzorgende? De kraamverzorgende houdt in de gaten of het goed gaat met jou en je baby.

Kraamtijd

Hoe lang duurt de kraamtijd? Met wie krijg je te maken? Geef binnen 3 dagen door aan je gemeente dat je baby geboren is.

Bloedonderzoek tijdens je zwangerschap

Bij je eerste afspraak vertelt je verloskundige of gynaecoloog over een bloedonderzoek. Je kunt dan te weten komen of de baby ziek kan worden omdat jij een infectieziekte hebt.