Spring naar content

Hielprik en gehoorscreening

Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt er een beetje bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Dat heet de hielprik. Daarvoor komt er iemand bij je thuis. Is je baby in het ziekenhuis? Dan krijgt je baby daar de hielprik. Een laboratorium onderzoekt het bloed van je baby dan op ernstige ziekten. Deze ziekten kunnen leiden tot ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je baby. De ziekten zijn meestal niet te genezen. Maar ze zijn wel goed te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Zo kun je ernstige schade zoveel mogelijk voorkomen of verminderen. Daarom is de hielprik heel belangrijk. Kijk voor meer informatie op www.pns.nl/hielprik.

Gehoortest

Na de geboorte krijgt je baby ook een gehoortest. Meestal gebeurt dat tegelijk met de hielprik. Daarvoor komt er iemand bij je thuis. De gehoortest duurt maar een paar minuten. De gehoortest doet geen pijn. Baby’s merken meestal niets van de gehoortest. In sommige delen van Zuid-Holland en Gelderland gebeurt de gehoortest op het consultatiebureau als de baby een paar weken oud is. Je krijgt dan een uitnodiging.

De gehoortest meet of je baby voldoende hoort om goed te leren praten. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Als je vroeg weet dat je baby niet goed kan horen, kan de behandeling snel beginnen. Kijk voor meer informatie op www.psn.nl/gehoortest-baby

Aan het eind van je zwangerschap krijg je van je verloskundige of gynaecoloog een folder over de hielprik en de gehoortest.

Wat gebeurt er met de gegevens uit het onderzoek?

Zie hiervoor Gegevens uit screeningen tijdens en na je zwangerschap.

Bekijk ook

Gegevens uit onderzoeken

Tijdens je zwangerschap kun je jezelf en je baby laten onderzoeken. Je krijgt informatie over deze onderzoeken van de verloskundige of gynaecoloog.

Inentingen (vaccinatie) van je baby

Alle baby’s en kinderen in Nederland kunnen prikken (vaccinaties) krijgen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten, pneumokokkenziekte, bof, mazelen, rodehond, meningokokken ACWY, hepatitis B en HPV.

Controle 6 weken na de bevalling

Ongeveer zes weken na de bevalling krijg je een nacontrole aangeboden. Dat gebeurt door de zorgverlener die je bevalling heeft begeleid.