Het is vooral belangrijk dat jij en je eventuele partner de baby kunnen verwelkomen, zien en voelen. De baby wordt snel op jouw (liefst blote) buik gelegd. Vaak is je baby in het eerste uur heel alert.

Navelstreng doorknippen

Als de hartslag van de baby niet meer voelbaar is in de navelstreng, wordt die doorgeknipt. Je kunt zelf kiezen wie dat doet.

Keuze

Wil jij of je partner de navelstreng zelf doorknippen?

Geboorte van de placenta

Na de geboorte van de baby volgt nog de geboorte van de placenta (ook wel moederkoek). Dit is het orgaan wat negen maanden lang gezorgd heeft voor de bloed- en zuurstofvoorziening van je baby. De verloskundige controleert of de placenta losligt. Als dat zo is, kunnen de placenta en vliezen geboren worden. Als de placenta niet spontaan geboren wordt, kan dat een reden zijn om naar het ziekenhuis te gaan.

Ongeveer twee uur na de geboorte van de placenta eindigt de zorg rond de bevalling.

Vanuit het ziekenhuis of het geboortecentrum bel je de kraamzorg en spreek je af wanneer de kraamverzorgende bij je thuis aanwezig zal zijn.

Onderzoek van je baby

Op een geschikt moment na de bevalling (maar niet in het eerste uur) wordt de baby lichamelijk onderzocht.

Zorg voor jou en je baby

Er is tijd om jou en de baby te verzorgen. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige, zorgt dat jij kunt douchen. En dat je kindje verzorgd en aangekleed wordt. Zij geeft instructie over de verzorging van je kindje in de eerste uren. Als je thuis bent bevallen, maakt zij je slaapkamer en badkamer weer schoon.

Ben je Rhesus D-negatief en is je kind Rhesus D-positief? Dan krijg je direct na de geboorte nogmaals een anti D-prik.

Als uit het bloedonderzoek is gebleken dat je drager bent van het hepatitis B-virus, krijgt jouw baby direct na de bevalling (binnen 2 uur) een injectie met antistoffen voor een eerste bescherming. De eerste hepatitis B-vaccinatie wordt meestal tegelijk, maar in elk geval binnen 48 uur na de geboorte gegeven door je verloskundige of gynaecoloog.

Na de eerste uren

Bij een bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis ga je meestal na een paar uur naar huis, als alles goed is verlopen. Als er extra controles van jou of je baby nodig zijn, blijf je langer in het ziekenhuis. Als je wilt, kun je ook verhuizen naar het kraamhotel.

Degene die de bevalling heeft begeleid zorgt ervoor dat er een verslag komt. Zij deelt dit met de kraamzorg en je huisarts.

Laatst herzien op 18 januari 2021