Observatie door kraamverzorgende

De kraamverzorgende zal aandachtig volgen hoe het gaat met de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Bijvoorbeeld hoe het gaat met voeding, plassen en poepen, gewicht, temperatuur, alertheid en huilen. Ook wordt het navelstompje gecontroleerd.

Al die zorg helpt om de baby een goede start te geven. Mochten er problemen zijn met infecties of ziekte, dan worden die snel opgespoord.

Kinderarts

Als de baby medische problemen heeft, zal hij of zij behandeld worden door een kinderarts.

Heeft de huid van je baby een gele kleur?

De meeste baby’s worden een paar dagen na de geboorte een beetje geel. Dat komt door een stof (bilirubine) in het bloed van pasgeboren baby’s. Deze gele kleur is meestal niet erg. Het gaat vaak na een paar dagen weer weg. Maar als de huid van je baby te geel wordt, kan het nodig zijn het bloed van je baby te onderzoeken.

Zit er te veel van deze stof in het bloed van je baby? Dan kan je baby lichttherapie krijgen in het ziekenhuis. Overleg met de verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende als je denkt dat de huid van je baby geel is. Kijk voor meer informatie op www.babyzietgeel.nl.

Meer informatie

Geef je borstvoeding en ga je nieuwe medicijnen gebruiken?

Geef je borstvoeding? En gebruik je medicijnen? Of ga je nieuwe medicijnen gebruiken? Bespreek dit dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Vertel je apotheek dat je borstvoeding geeft. Want je apotheek weet welke medicijnen je mag gebruiken als je borstvoeding geeft en welke medicijnen niet.

Heb je pijn? Dan mag je paracetamol gebruiken. Lees in de bijsluiter hoeveel tabletten je mag nemen. Wil je langer dan een dag paracetamol nemen? Overleg dit dan eerst met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Andere pijnstillers dan paracetamol mag je alleen gebruiken na overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Kijk voor meer informatie over borstvoeding en medicijnen op www.moedersvanmorgen.nl/kennisbank.

 

 

Laatst herzien op 17 september 2021