Observatie door kraamverzorgende

De kraamverzorgende zal aandachtig volgen hoe het gaat met de gezondheid en ontwikkeling van je baby. Bijvoorbeeld hoe het gaat met voeding, plassen en poepen, gewicht, temperatuur, alertheid en huilen. Ook wordt het navelstompje gecontroleerd.

Al die zorg helpt om de baby een goede start te geven. Mochten er problemen zijn met infecties of ziekte, dan worden die snel opgespoord.

Kinderarts

Als de baby medische problemen heeft, zal hij of zij behandeld worden door een kinderarts.

Heeft de huid van je baby een gele kleur?

De meeste baby’s worden enkele dagen na de geboorte een beetje geel, ongeacht hun eigen huidskleur. De gele kleur van de huid wordt veroorzaakt door een afbraakstof uit het bloed van je baby.

  • Deze afbraakstof (bilirubine) komt in de huid van je baby terecht.
  • Dat kan meestal geen kwaad en gaat na een paar dagen vanzelf weer over.
  • Soms wordt de hoeveelheid bilirubine in het bloed zo hoog dat er behandeling nodig is.

Je baby wordt de eerste dagen goed gecontroleerd. Als de huid van je baby te geel is, kan de hoogte van de bilirubine worden bepaald met een bloedtest. Baby’s met een te hoge uitslag krijgen meestal een behandeling met lichttherapie in een ziekenhuis.

Meer informatie

Geef je borstvoeding en ga je nieuwe medicijnen gebruiken?

Geef dan door aan de apotheker dat je borstvoeding geeft. Bij pijnklachten kun je zonder gevaar paracetamol gebruiken. Als je meerdere dagen paracetamol nodig hebt, overleg dan met de verloskundige of de dokter.

 

 

Laatst herzien op 6 april 2018