Hielprik

In de eerste week na de geboorte wordt wat bloed afgenomen uit de hiel van je kind. In een laboratorium wordt dit bloed onderzocht op een aantal zeldzame ernstige ziektes.

De meeste van deze ziekten zijn niet te genezen. Maar ze zijn wel te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziekten voorkomt of beperkt zeer ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van een kind. Het is daarom belangrijk dat je kind meedoet aan de hielprik.

Er komt iemand bij je thuis voor de hielprik. Wanneer je kind in het ziekenhuis ligt, dan wordt de hielprik in het ziekenhuis afgenomen.

Als je op tijd aangifte hebt gedaan van de geboorte, hoef je verder niets te doen. Aan het einde van je zwangerschap krijg je een folder over de hielprik en de gehoorscreening van je verloskundige of gynaecoloog.

Meer informatie

Gehoorscreening

Een goed gehoor is belangrijk. Als een kind niet goed hoort kan het niet goed leren praten. Hoe eerder wordt ontdekt dat je baby niet goed hoort, hoe sneller de behandeling kan beginnen. Daarom wordt het gehoor snel na de geboorte getest.

Dat gebeurt thuis, tussen de 4 en 7 dagen na de geboorte. De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Meestal wordt ook meteen de hielprik uitgevoerd.

In sommige regio’s wordt het gehoor door de jeugdgezondheidszorg getest als het kind een paar weken oud is. In dat geval ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Meer informatie

Wat gebeurt er met de gegevens uit het onderzoek?

Zie hiervoor Gegevens uit screeningen tijdens en na je zwangerschap.

Laatst herzien op 19 januari 2021