Alle baby’s en kinderen in Nederland kunnen prikken (vaccinaties) krijgen tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten, pneumokokkenziekte, bof, mazelen, rodehond, meningokokken ACWY, hepatitis B en HPV. Dit zijn infectieziekten waar je baby erg ziek van kan worden of die erg schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Artsen en ziekenhuizen kunnen deze infectieziekten niet altijd goed behandelen.

Ook op latere leeftijd kunnen mensen die niet zijn gevaccineerd erg ziek worden van deze infectieziekten. Daarom heeft de overheid besloten dat iedereen een vaccinatie kan krijgen tegen deze infectieziekten. Dat is het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinaties zijn gratis. Je mag zelf beslissen of je baby deze vaccinaties krijgt. Bijna alle baby’s en kinderen krijgen deze vaccinaties.

Informatiepakket

Binnen 4 tot 6 weken na de geboorte van je baby krijg je een pakketje met informatie over het Rijksvaccinatieprogramma. Daarin zit

  • een folder over de vaccinaties,
  • oproepkaarten voor de vaccinaties en
  • een vaccinatiebewijs voor je baby.

Wil je meer weten over deze vaccinaties? Maak dan een afspraak met de jeugd-
gezondheidszorg, het Centrum voor Jeugd en Gezin of de GGD bij jou in de buurt. Kijk voor meer informatie op www.rijksvaccinatieprogramma.nl.

Meer informatie

Laatst herzien op 17 september 2021