Hoe lang duurt de kraamtijd?

De kraamperiode begint direct na afloop van de bevalling. Ongeveer twee uur na de geboorte van de placenta. Dan eindigt de zorg bij de bevalling, en begint de kraamtijd.

Bij een bevalling in een geboortecentrum of ziekenhuis wordt daar kraamzorg geleverd. Of de kraamzorg gaat in als je met de baby bent thuisgekomen.

  • De kraamtijd duurt 8 dagen; als het nodig is 10 dagen.
  • Ben je na de bevalling nog in het ziekenhuis gebleven? Dan wordt de opnameduur van de baby afgetrokken van de kraamzorg-dagen thuis.
  • Tijdens de intake is een aantal uren kraamzorg afgesproken. Als na de bevalling blijkt dat het nodig is, wordt dat aantal uren of dagen aangepast aan jullie persoonlijke situatie.

De kraamverzorgende werkt samen met je partner of andere mensen die je helpen (mantelzorgers).

Met wie krijg je te maken?

Er is nazorg door de verloskundige. Of de arts die de bevalling heeft begeleid.

De kraamverzorgende heeft de grootste rol in de zorg. Meestal werkt zij bij een kraamzorgorganisatie. Daar heb je ook mee te maken. De kraamzorgorganisatie roostert in wie bij jou komt zorgen. En zorgt er ook voor dat er verslagen zijn van de zorg. Bijzonderheden worden doorgegeven aan de verloskundige.

Wanneer eindigt de kraamtijd?

Aan het einde van de kraamperiode neemt de kraamverzorgende samen met jou het verslag door voor de Jeugdgezondheidszorg. Het gaat met jouw toestemming door naar de Jeugdgezondheidszorg. Jeugdgezondheidszorg volgt nu verder de groei en ontwikkeling van de baby. Zij begeleiden jullie ook in de zorg en opvoeding van je kindje.

Afspraken over spoedsituaties in de kraamtijd

Meestal gaat alles goed na de geboorte. Er kunnen zich helaas ook situaties voordoen waarin je bevalling anders loopt dan gepland, en jij of je baby met spoed zorg nodig hebt. Je verloskundige, gynaecoloog of kraamverzorgende heeft besproken bij welke signalen je onmiddellijk contact moet opnemen met de verloskundige.

De kraamzorg is vaak ook bij niet-spoedsituaties 24 uur per dag bereikbaar voor advies!

Aangifte van de geboorte

Het is belangrijk binnen 3 dagen aangifte te doen van de geboorte van je kind. De gemeente geeft de geboorteaangifte door aan de jeugdgezondheidszorg en aan de organisatie die de hielprik organiseert. De geboorteaangifte is ook nodig om kinderbijslag aan te vragen. Vergeet niet om bij de aangifte een geldig identiteitsbewijs mee te nemen.

Laatst herzien op 18 januari 2021