Integrale geboortezorg: samenwerking tussen je zorgverleners
Je zorgverleners moeten goed met jou samenwerken, maar ook met elkaar! Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot je baby 6 weken is, werken zorgverleners samen om je goede zorg te geven.
Verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, Jeugdgezondheidszorg en andere zorgverleners hebben afspraken gemaakt over goede onderlinge samenwerking. Dit heet ‘integrale geboortezorg’.
Wat houdt integrale geboortezorg in?
Integrale geboortezorg heeft vier kenmerken:
- Samenwerking in een Verloskundig Samenwerkingsverband
- één zorgplan
- (in de toekomst) één dossier
- één coördinerend zorgverlener
Tip
Zoek uit wie de zorg betaalt.
Geboortezorg valt grotendeels onder de zorgverzekering. Dat betekent dat je verzekering het meeste betaalt. Voor sommige onderzoeken moet je zelf betalen. Een bezoek aan de huisarts of verloskundige wordt altijd vergoed, je hoeft geen eigen risico te betalen.
Het is belangrijk om te weten of de zorg die je wilt vergoed wordt. Dat verschilt per verzekering. Informeer bij je eigen zorgverzekeraar wat voor jou vergoed wordt. Kijk voor meer informatie bij de consumentenbond.
Bij het Zorginstituut Nederland vind je een overzicht van de vergoeding van de verloskundige zorg vanuit het basispakket. Het gaat om zorg die wordt gegeven voor, tijdens en na de bevalling. Voor sommige tests is een medische indicatie nodig of geldt een eigen bijdrage,