Wat gebeurt er met jouw persoonlijke gegevens als je zwanger bent?

Niemand mag zomaar jouw persoonlijke gegevens gebruiken. Dat mag alleen als er in de wet staat dat het mag of moet. Of als jij daarvoor toestemming geeft. Als je zwanger bent, gebruiken verschillende personen en organisaties jouw persoonlijke gegevens. Dit hoofdstuk gaat over wat zij doen en waarom ze dat doen.

Persoonlijke gegevens over je zwangerschap

Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en kraamzorg registreren gegevens over je zwangerschap en je kraamtijd in een zorgdossier. Dit moet van de wet. Met jouw persoonlijke gegevens in je zorgdossier kunnen zij goede zorg aan jou en je baby geven.

Wat staat er in je zorgdossier?

In je zorgdossier staan gegevens over de volgende onderwerpen:

  • jouw gezondheid,
  • je geboorteplan met je wensen voor de bevalling,
  • de gezondheid van je baby,
  • onderzoeken die jij hebt gehad,
  • onderzoeken die je baby heeft gehad,
  • jouw behandelingen,
  • de behandelingen van je baby.

Wie mogen jouw persoonlijke gegevens zien en gebruiken?

Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en andere zorgverleners die jou behandelen, mogen je persoonlijke gegevens zien en gebruiken. Zij mogen dat alleen als dat nodig is voor je behandeling. Of voor de behandeling van je baby. Doordat zij dit mogen, weten ze precies wat er met jou aan de hand is. En wat de afspraken zijn over je behandeling.

Jouw persoonlijke gegevens blijven geheim

Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en andere zorgverleners moeten jouw gegevens geheim houden. Ze mogen jouw persoonlijke gegevens alleen aan elkaar geven. Maar niet aan anderen. Dat staat in de wet.

Persoonlijke gegevens voor kwaliteitsverbetering en onderzoek

Kwaliteitsverbetering

Om de kwaliteit van de zorg aan zwangere vrouwen en baby’s te verbeteren, komen jouw persoonlijke gegevens ook in een landelijk register: Perinatale Registratie. (Perinataal betekent de periode rondom de zwangerschap en geboorte) Je verloskundige, gynaecoloog, huisarts en bijvoorbeeld je kinderarts zorgen dat gegevens van jou en je baby in de Perinatale Registratie komen. De organisatie Perined beheert de gegevens over zwangerschap en geboorte in Nederland. Met de gegevens van alle zwangere vrouwen en baby’s bij elkaar kunnen zorgverleners de zorg aan zwangere vrouwen en baby’s verbeteren.

Onderzoek

Onderzoekers gebruiken deze gegevens ook voor wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier leren ze meer over zwangerschap en geboorte. Deze onderzoekers weten niet van wie de gegevens zijn die ze gebruiken. Ze mogen alleen weten dat de gegevens over jou gaan als jij daarvoor toestemming geeft.

Meer lezen

Wil je weten wat de organisatie Perined doet met jouw persoonlijke gegevens? En hoe Perined jouw privacy beschermt? Kijk voor meer informatie op www.perined.nl.

Laatst herzien op 21 september 2021