Wat zijn screeningen?

Het is tijdens de zwangerschap mogelijk om mee te doen aan enkele screeningen. Na de geboorte krijg je ook screeningen voor je baby aangeboden.

Met een screening kun je heel vroeg bepaalde ziektes of afwijkingen ontdekken. Het is goed om te weten wat je kunt verwachten van een screening. Daarom krijg je hierover informatie van je verloskundig zorgverlener die je ook kunt nalezen in de folders van het RIVM die je van je zorgverlener krijgt.

Keuze

Je beslist zelf of jij of je kind aan de screeningen meedoet.

Meer informatie

Wat gebeurt er met je gegevens uit de screening?

Als je tijdens de zwangerschap meedoet aan een screening komen je naam, adres, geboortedatum en uitslagen van de screening in een landelijk informatiesysteem.

Om je kind te kunnen uitnodigen voor de hielprik- en gehoorscreening, geeft de burgerlijke stand van de gemeente de gegevens van je pasgeboren kind door. Deze gegevens komen ook in een informatiesysteem.

Anoniem gebruik van gegevens

De informatiesystemen zijn nodig om de screening goed te laten verlopen en om de kwaliteit van de uitvoering van de screening te bewaken. Anonieme gegevens en uitslagen worden ook gebruikt voor landelijke statistieken en voor wetenschappelijk onderzoek om de screening en de behandeling te verbeteren.

Meer informatie over je privacy bij de screeningsprogramma’s tijdens de zwangerschap vind je in de folders van het RIVM en op de verschillende websites van het RIVM. Zie hiervoor het overzicht van betrouwbare websites.

Wie kunnen je gegevens uit de screening zien?

De landelijke informatiesystemen zijn goed beveiligd. Alleen degenen die jouw gegevens nodig hebben voor het uitvoeren van de screening kunnen bij de gegevens. Hierbij wordt de wetgeving voor de bescherming van je privacy toegepast. Een privacyverklaring met daarin meer informatie over je privacy vind je op www.pns.nl/juridische-informatie-screeningen-bij-zwangeren-en-pasgeborenen onder ‘Juridische informatie’. Daar lees je ook welke informatiesystemen er zijn, welke gegevens worden opgeslagen en hoe je jouw gegevens kunt laten verwijderen.

Je gegevens laten verwijderen uit het informatiesysteem

Wil je niet dat je gegevens of die van je kind na afloop van de screening in een informatiesysteem blijven staan? Lees dan op www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek onder het kopje ‘Juridische informatie’ hoe je jouw gegevens kunt laten verwijderen.

Hier kun je ook lezen welke informatiesystemen er zijn en welke gegevens worden opgeslagen.

Laatst herzien op 19 januari 2021