Kinderwensconsult
Wat is een kinderwensconsult?
Als je een kinderwens hebt is het altijd goed om een afspraak te maken voor een kinderwensconsult. Deze afspraak kun je maken bij je huisarts of bij een verloskundige. De afspraak kan ook met een gynaecoloog, kinderarts, jeugdarts of andere specialist zijn. Deze afspraak heet ook wel: preconceptieconsult of kinderwensspreekuur.
Verwijzing naar een gynaecoloog
Soms word je doorverwezen naar een gynaecoloog. Dat is bijvoorbeeld nodig als je al een medische geschiedenis hebt die gevolgen kan hebben voor een zwangerschap. Bijvoorbeeld als er een erfelijke ziekte in de familie is, of als je een chronische ziekte hebt. Ook als je in een eerdere zwangerschap of bij een bevalling problemen hebt gehad, kan het handig zijn om van tevoren een plan te maken met de gynaecoloog.
Zie ook: Zwangerschap en (erfelijke) ziekten.
Waarom is het kinderwensspreekuur belangrijk?
Meer weten?
- www.strakszwangerworden.nl; Op deze website krijg je tips over hoe je zo gezond mogelijk zwanger kunt worden. Belangrijk voor de gezondheid van je toekomstige kind en voor jezelf!
- www.zwangerwijzer.nl; hier kun je zelf testen of er risico’s zijn voor de zwangerschap en je baby. Vul de vragenlijst in en bekijk in ongeveer 15 minuten of er risico’s zijn voor jezelf of je baby. Je krijgt dan direct informatie en advies. Aan het einde krijg je een overzicht van alle antwoorden.
- Thuisarts.nl: ik wil zwanger worden
- Thuisarts.nl: voorbereiden op zwangerschap
Hoe bereid je het gesprek voor?
De verloskundige, huisarts of assistente van de huisarts zal je vóór en tijdens het gesprek allerlei vragen stellen. Zij kan je ook vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen.
Tip
Neem thuis de vragen al door. Dat helpt om het gesprek voor te bereiden. Het brengt je op je eigen vragen, of op onderwerpen die je wilt bespreken. Je kunt ze uitprinten of naar de zorgverlener mailen.
Veel huisartsen en verloskundigen werken met de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl.
Hoe gaat het verder na dit gesprek?
Meestal is één gesprek genoeg. Soms is een tweede gesprek nodig. Bijvoorbeeld als de informatie te veel is voor één gesprek, of als er bijzondere risico’s zijn.