Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het Coronavirus

Het Coronavirus (ook wel COVID-19 genoemd) is in Nederland bij veel mensen vastgesteld. Als je zwanger bent, maak je je hier misschien extra zorgen over. Hierbij een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.

Corona Algemeen

Hoe bescherm ik mijzelf tegen het Coronavirus?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn:

 • Houd 1,5 meter afstand.
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je ellenboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Vermijd drukte

Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

 

Ben ik besmet met het Coronavirus?

Kijk op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19. Hier kun je zien of er een reden is om je te laten testen op het Coronavirus. Bel met je huisarts als je twijfelt. Je kunt dan bespreken of je je moet laten testen of niet.

Als je klachten hebt kun je hier een afspraak voor een test maken. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/afspraak-maken.

 

Zwangerschap:  algemene maatregelen ten tijde van Corona

Mag ik met Corona-klachten naar de verloskundige of gynaecoloog?

Ga je naar de verloskundige of gynaecoloog en denk je dat je misschien besmet bent met het Coronavirus? Bel dan eerst met de verloskundige of het ziekenhuis voordat je er heen gaat.

 

Ik heb klachten (hoesten, neusverkoudheid, keelpijn, grieperig gevoel en/of koorts), kan mijn medische echo-onderzoek nog doorgaan?

Nee, bij klachten blijf je thuis. Het is belangrijk je eerst te laten testen. Neem wel telefonisch contact op met je behandelend verloskundige, huisarts of gynaecoloog: zij zullen kijken waar en wanneer je echo-onderzoek het beste kan plaatsvinden.

 

Kan ik nog een pretecho laten maken?

Ja. Ook hiervoor geldt, alleen indien er geen klachten zijn van Corona.

 

Kan ik mijn medische echo bij een pretecho bedrijf laten maken?

Nee, dat kan niet.

 

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?

Waarschijnlijk is een zwangere vrouw niet meer vatbaar om het Coronavirus te krijgen. We weten dit niet zeker.

 

Ik moet voor controle naar de verloskundige/ naar het ziekenhuis. Mag ik iemand meenemen?

Of je wel of niet iemand mag meenemen naar de controle is per praktijk en per ziekenhuis verschillend. Het is ook afhankelijk van het soort afspraak. Vraag bij je verloskundige of bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag.

 

Zwanger en Covid-19-positief.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?

Het overgrote deel van de zwangere vrouwen dat besmet is met Corona heeft lichte/milde klachten. Een heel klein deel van de zwangere vrouwen kan toch ernstig ziek worden, met name vrouwen met risicofactoren bijvoorbeeld als obesitas en diabetes.

 

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bij de bevalling?

De kans dat een baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt lijkt op dit moment zeer klein. De beperkte gegevens in de medische literatuur laten zien dat het met deze baby’s goed is gegaan.

Ook kan de baby vlak na de bevalling besmet raken als de ouders op dat moment besmettelijk zijn en is het heel belangrijk dat de hygiënemaatregelen in acht worden genomen.

 

Kan ik een miskraam krijgen van het Coronavirus?

Tot nu toe hebben zwangere vrouwen met het Coronavirus niet vaker een miskraam of zwangerschapsverlies gehad dan zwangere vrouwen die niet besmet zijn met het Coronavirus.

 

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?

In principe gaat deze afspraak niet door. Bel met je verloskundige of gynaecoloog om te vragen wat je het beste kunt doen en wanneer er veilig een afspraak gepland kan worden.

 

Ik ben genezen van een infectie met het Coronavirus. Moet ik nu onder controle van een gynaecoloog?

Als je in een ziekenhuis opgenomen geweest bent omdat je een Corona-infectie had, worden de controles voor de rest van je zwangerschap meestal door de gynaecoloog uitgevoerd. Had je alleen milde klachten, en was je onder controle van een verloskundige, ook tijdens de besmetting, dan kun je onder zorg van de verloskundige blijven. Omdat we nog beperkte gegevens hebben is het belangrijk dat de verloskundige en/of gynaecoloog goed in de gaten houdt hoe de rest van je zwangerschap verloopt door uitwendig of echoscopisch de groei te vervolgen.

Bevallen: algemene maatregelen ten tijde van Corona

Ik ga bevallen. Mogen er andere mensen bij de bevalling zijn?

Je partner mag bij de bevalling zijn. In de thuissituatie is het soms mogelijk om een extra persoon bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Dit is afhankelijk van de verloskundige en kraamverzorger.

Afhankelijk van de mogelijkheden en regels in het ziekenhuis kan in veel ziekenhuizen geen extra persoon mee naar de bevalling. Vraag bij je ziekenhuis wat er wel of niet mag. Neem, net als buiten Corona-tijden, je kinderen niet mee, maar vraag een oppas bij je thuis.

 

Kan ik nog veilig naar het ziekenhuis?

Jij en je baby kunnen, als dat nodig is, veilig naar het ziekenhuis. De zorg voor Coronapatiënten gebeurt in een beschermde omgeving. Je komt dus niet in de buurt van Coronapatiënten.

 

Ik ga bijna bevallen, kan ik in het ziekenhuis terecht?

Je kunt zeker in het ziekenhuis bevallen als het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. Is het voor jou niet noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen maar wil je dat graag? Dan kan dat in de meeste ziekenhuizen, dit wordt poliklinisch bevallen genoemd. Vraag na bij je verloskundige of gynaecoloog wat er bij jou in de buurt mogelijk is.

Verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en kraamzorg proberen te zorgen dat in zoveel mogelijk ziekenhuizen zwangere vrouwen terecht kunnen voor de bevalling.

 

Bevalling en verzorging als Coronapositief

Ik heb nu een infectie met het Coronavirus, mag ik thuis bevallen?

Je kunt met lichte/milde klachten, net als zwangere vrouwen zonder Corona, bevallen op de door jou gekozen plek, thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of in een Geboortecentrum. Mochten de Corona-klachten ernstig zijn, dan moet de bevalling plaatsvinden in een ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog zodat we jou en de baby goed in de gaten kunnen houden en eventueel een behandeling kunnen geven. Dit zullen je zorgverlener en jij samen goed bespreken.

Hoe bescherm ik mijn baby bij de verzorging tegen corona?
Zolang je Corona hebt, kun je je baby besmetten tijdens of na de bevalling. Bijvoorbeeld als je je baby knuffelt. Daarom zijn de volgende zaken belangrijk. Deze maatregelen neem je totdat je 24 uur geen klachten hebt en het langer dan 7 dagen geleden is dat je ziek werd.

 • Was goed je handen, voordat je je baby aanraakt.
 • Was goed je handen voordat je borstvoeding of flesvoeding geeft of gaat kolven.
 • Je kunt besluiten de fles te laten geven door iemand anders die niet besmet is met corona.
 • Gebruik alleen je eigen borstkolf en maak die goed schoon.
 • Draag een mondkapje bij het voeden, verzorgen en knuffelen om de kans op besmetting van je baby zo klein mogelijk te maken. Welk soort mondkapje en hoe het te gebruiken, dat zal de kraamverzorgende, arts of verloskundige je uitleggen.
 • Gebruik bij iedere voeding een nieuw mondkapje.
 • Als jij en jouw baby in dezelfde kamer zijn moeten jullie op momenten dat de baby niet wordt gevoed of verschoond, in elk geval 1,5 meter houden. Dit geldt ook voor andere huisgenoten met Corona.

 

Kan Corona in de borstvoeding komen?

Corona kan niet in de borstvoeding komen. Antistoffen tegen Corona komen wel in de borstvoeding. Waarschijnlijk helpt dit je baby als hij of zij besmet raakt met Corona.

Met een goede hygiëne (zie hierboven) kan je gewoon borstvoeding geven. Misschien ben je bang dat je je baby met corona besmet. Dat is niet helemaal te voorkomen. De verloskundige, kraamverzorgende of arts zullen samen met jou alles doen om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat je baby wordt besmet. Mocht het toch gebeuren, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Je baby zal waarschijnlijk niet erg ziek worden van corona.

Meer informatie vind je op de website van de borstvoedingsraad Nederland.

Na de bevalling. Algemene maatregelen ten tijde van Corona

Ik ben bevallen, mag ik kraamvisite?

Ja, je mag kraamvisite (als de kraamvisite zonder klachten is) ontvangen. Het liefst wanneer de kraamverzorgende niet in huis is.

In alle gevallen zijn dit de voorwaarden voor je kraambezoek:

 • 1,5 meter afstand houden moet mogelijk zijn.
 • Je weet zeker dat er alleen bezoekers zonder klachten op bezoek komen.
 • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen.
 • Je volgt de adviezen vanuit de overheid mbt het aantal personen dat je thuis mag ontvangen.

Het is altijd goed om het vooraf te checken bij jouw kraamorganisatie. In sommige regio’s zijn soms andere afspraken gemaakt.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen en daar nog opgenomen bent, gelden de regels van het ziekenhuis.

 

Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? In mijn gezin is geen (verdenking) van Corona

Als in het gezin geen (verdenking) is van Corona, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Er mag één vaste bezoeker aanwezig zijn als de kraamverzorgende aan het werk is.

 

Ik ben bevallen, hoe zit het met de zorg? In mijn gezin is een (verdenking) van Corona

Als in het gezin een (verdenking) is van Corona, levert de kraamverzorgende een deel van de zorg bij je thuis en een ander deel via (beeld)bellen. Zowel de verloskundige als de kraamverzorgende houden contact met jou via (beeld)bellen. In de meeste gevallen komt de verloskundige ook bij je thuis. Er mag geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis is.

 

23 oktober 2020