Wat is een kinderwensconsult?

Als je een kinderwens hebt, kun je een afspraak maken bij je huisarts of bij een verloskundige. Deze afspraak heet ook wel: preconceptieconsult of kinderwensconsult.

Verwijzing naar een gynaecoloog

Soms word je doorverwezen naar een gynaecoloog. Dat is bijvoorbeeld nodig als je al een medische geschiedenis hebt die gevolgen kan hebben voor een zwangerschap. Bijvoorbeeld als er een erfelijke ziekte in de familie is, of als je een chronische ziekte hebt. Ook als je in een eerdere zwangerschap of bij een bevalling complicaties hebt gehad, kan het handig zijn om van tevoren een plan te maken met de gynaecoloog.

Zie ook: Zwangerschap en (erfelijke) ziekten.

Waarom is dit eerste gesprek belangrijk?

  • Je hoort wat jij en je partner kunnen doen aan een gezonde start voor je baby. Die informatie is voor beide ouders belangrijk. Je krijgt bijvoorbeeld advies om foliumzuur te gaan slikken.
  • Je krijgt adviezen voor een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld over goede voeding, hoe je meer kunt gaan bewegen of stoppen met roken. Je krijgt een bloeddrukmeting, zodat je tijdens je latere zwangerschap je bloeddruk kunt vergelijken. Zie ook: Je gezondheid tijdens de zwangerschap.
  • De huisarts of verloskundige brengt met jou de risicofactoren in kaart. Bijvoorbeeld rondom je gezondheid, werken met schadelijke stoffen of erfelijke ziektes in de familie. Mogelijk vindt aanvullende onderzoek plaats en/of volgt er een behandeling. Als het nodig is krijg je een verwijzing naar een gynaecoloog of andere medisch specialist, bijvoorbeeld een klinisch geneticus.
  • Je krijgt informatie over het proces, bijvoorbeeld: wanneer testen, met wie neem je contact op na een positieve zwangerschapstest?
  • Er kan ook andere hulp worden geregeld. Bijvoorbeeld van het maatschappelijk werk of schuldhulpverlening.
  • Je kunt jouw vragen stellen.
  • Het is belangrijk dat alle betrokken hulpverleners gezamenlijk een geboortezorgplan in je dossier opnemen. Alle afspraken over de begeleiding bij het zwanger worden, zwangerschap, bevalling en kraamperiode komen hierin bij elkaar te staan.

Hoe bereid je het gesprek voor?

De verloskundige, huisarts of assistente van de huisarts zal je vóór en tijdens het gesprek allerlei vragen stellen. Zij kan je ook vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen.

Tip

Neem thuis de vragen al door. Dat helpt om het gesprek voor te bereiden. Het brengt je op je eigen vragen, of op onderwerpen die je wilt bespreken. Je kunt ze uitprinten of naar de zorgverlener mailen.

Veel huisartsen en verloskundigen werken met de vragenlijst op www.zwangerwijzer.nl.

Hoe gaat het verder na dit gesprek?

Meestal is één gesprek genoeg. Soms is een tweede gesprek nodig. Bijvoorbeeld als de informatie te veel is voor één gesprek, of als er bijzondere risico’s zijn.

Laatst herzien op 6 april 2018