Controles tijdens de zwangerschap zijn ervoor om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. De controles helpen je ook om de band met je baby te laten groeien.
Neem de tijd om de controlebezoeken voor te bereiden. Het is handig om je vragen op te schrijven. Maar ook om voor elke afspraak goed bij jezelf na te gaan: hoe vind ik dat het gaat, voel ik me fijn, verheug ik mij op de komst van de baby?

Van eens in de 4 weken tot elke week

Je verloskundige of gynaecoloog controleert regelmatig het verloop van je zwangerschap. In de eerste helft van de zwangerschap heb je waarschijnlijk elke 4 weken een controle. Dit loopt op tot wekelijkse controles aan het einde van je zwangerschap. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn minder of meer controles mogelijk.
Wat komt er tijdens deze controlebezoeken aan bod? Om te beginnen heb je een gesprek. Je verloskundige of gynaecoloog vraagt hoe je je voelt en hoe je de zwangerschap beleeft. Uiteraard kun je zelf ook vragen stellen. Aan het eind van de zwangerschap bespreek je de bevalling en de wensen en verwachtingen die je hierover hebt.

Indeling in periodes

Aan het begin van de zwangerschap kan andere zorg nodig zijn dan aan het einde. Het is gebruikelijk om de zwangerschap in te delen in periodes:

Laatst herzien op 14 juni 2018