Wat komt in deze fase met de verloskundige of gynaecoloog aan bod?

Tijdens deze controle bespreek je het verloop van je zwangerschap. De verloskundige of gynaecoloog doet lichamelijke controles. Zij doet ook onderzoek om de groei van de baby te volgen. Hiervoor voelt zij van buitenaf de grootte van de baarmoeder. Vanaf week 12 luistert zij ook naar het hartje van de baby. Je kunt meeluisteren. In het eerste gesprek hoor je ook wie je kunt bellen in spoedsituaties, en hoe je een spoedsituatie herkent.

10 weken-echo

Tussen de 10e en 12e week van je zwangerschap wordt een echo gemaakt. Dan kun je zien hoever je precies zwanger bent. Dan wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld. Dit is een termijnecho.

Uitslag bloedonderzoek

Heb je je bloed laten onderzoeken op infectieziekten en bloedgroepantistoffen? De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de uitslag met je. Als het nodig is krijg je behandeling of vervolgonderzoek aangeboden.

Kraamzorg kiezen

Dit is ook de periode om de kraamzorg te regelen en je in te schrijven. Dit kan bij een kraamzorginstelling of een zelfstandig werkende kraamverzorgende. Informeer welke kraamzorg is aangesloten bij het Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) van jouw verloskundige of gynaecoloog. En zoek uit welke organisatie het beste bij jou past.
Wil je kraamzorg kiezen die niet bij het VSV van jouw verloskundige aangesloten is? Geef dit aan bij je coördinerend zorgverlener. Zij kan je helpen om dit te regelen.

Wil je screening op down-, edwards- en patausyndroom?

Er zijn mogelijkheden om vroeg in de zwangerschap te onderzoeken of de baby down-, edwards- of patausyndroom heeft. Als je dat wilt, geeft de verloskundige of gynaecoloog je uitgebreide informatie over de screening (onderzoek) hiernaar. Zij kan je ook helpen bij het maken van een keuze die bij je past. Als je een screening wilt, moet je kiezen uit twee testen: de combinatietest of de NIPT.

Zie voor meer informatie:  www.pns.nl/prenatale-screeningen

Als uit de screening blijkt dat je baby een ernstige aandoening heeft, kun je voor ingrijpende keuzes komen te staan. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de verschillende mogelijkheden met je. Je kunt natuurlijk ook te rade gaan bij andere mensen, zoals je huisarts, de medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis, je pastor of predikant.

Ben je zwanger van twee of meer kinderen?

Bij een meerlingzwangerschap wordt een groot deel van de zorg gegeven door gynaecologen en verloskundigen uit het ziekenhuis.

Geboortezorgplan

Tijdens deze fase kun je samen met de coördinerend zorgverlener alvast beginnen met het opstellen van je geboortezorgplan. In dit plan komen de afspraken over alle zorg rond de zwangerschap.

Keuzes in deze fase van de zwangerschap

Tip

Bekijk de sites van kraamverzorgenden of kraamzorginstellingen in jouw buurt.

Tip

Weet je al dat je graag extra vroege begeleiding van een kraamverzorgende vanaf de start van de bevalling wil? Let dan op of de aanbieder van jouw keuze deze vervroegde bevallingshulp (partusassistentie) biedt.

Meer informatie

Laatst herzien op 19 januari 2021