Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen. Ook lees je welke regels er zijn als je werkt tijdens je zwangerschap. De onderwerpen staan op alfabetische volgorde.

 

Heb je vragen over je gezondheid? Stel ze aan je verloskundige of gynaecoloog. Hier lees je bij welke alarmsignalen je meteen contact moet opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Alles | A B D E F H J K M P R S V W Z
Er staan 2 namen op deze lijst die beginnen met K.
Kattenbak en werken in de tuin
In poep van katten kan een parasiet zitten waar je de ziekte toxoplasmose van krijgt. Ben je zwanger en loop je een infectie op met toxoplasmose? Dit kan slecht zijn voor de gezondheid van je baby. Doe daarom handschoenen aan als je de kattenbak verschoont. Of in de tuin werkt. En was daarna je handen. Was je handen en de handen van je kinderen na het spelen in de zandbak.

Toxoplasmose kun je ook krijgen van iets dat je eet. Eet daarom geen rauw vlees, zoals carpaccio. Of vlees dat niet goed is verhit. Ook geen broodbeleg zoals filet americain, ossenworst of salami. Eet ook geen ongewassen groente of fruit.

Heb je al een keer toxoplasmose gehad? Dan kun je het niet nog een keer krijgen.

Meer informatie:
www.rivm.nl/toxoplasmose of www.rivm.nl/zwangerschap-en-infectieziekten

Kinkhoest: Vaccinatie tijdens de zwangerschap
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte. En heel gevaarlijk voor pas-geboren baby’s. Baby’s kunnen long- ontsteking en hersenschade krijgen. Heel soms gaan baby’s dood door kinkhoest. Baby’s krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest als ze een paar maanden oud zijn. De eerste maanden kan een baby dus wel kinkhoest krijgen. Als jij een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt als je zwanger bent, kunnen jij en je baby geen kinkhoest krijgen. Daarom is het verstandig een vaccinatie tegen kinkhoest te nemen als je zwanger bent. Je verloskundige of gynaecoloog vertelt je hierover. Je kunt een vaccinatie krijgen als je 22 weken of langer zwanger bent. Als jij de vaccinatie haalt dan krijgt je baby één prik minder en start een maand later met vaccinaties. Voor deze vaccinatie moet je zelf een afspraak maken.

Kijk voor meer informatie op 22wekenprik.nl hier zie je ook waar je een afspraak kan maken.
Laatst herzien op 4 oktober 2021