Zodra je weet dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je snel een afspraak maakt met je verloskundige (of verloskundig actieve huisarts) of gynaecoloog.

Voor je eerste afspraak

Je kunt je kind laten onderzoeken op aangeboren afwijkingen. Bij je eerste gesprek vraagt de verloskundige of gynaecoloog of je meer wilt weten over deze onderzoeken. Om je daarop voor te bereiden, kun je al voor de eerste afspraak de website www.pns.nl/prenatale-screeningen bekijken.

Je verloskundige of gynaecoloog brengt je huisarts op de hoogte van je zwangerschap.

Wat bespreek je met de verloskundige of gynaecoloog?

Meestal word je bij het eerste bezoek aan je verloskundige of gynaecoloog kort onderzocht: je bloeddruk wordt gemeten en soms wordt de grootte van de baarmoeder beoordeeld. Daarnaast bespreek je verschillende onderwerpen.

Uitgerekende datum

Bij je eerste of tweede bezoek krijg je een echo aangeboden. Met deze termijnecho of 10-weken-echo kan de verloskundige of gynaecoloog zien hoe lang je zwanger bent. De echo laat ook zien of het hartje van je kind klopt en of je in verwachting bent van een tweeling.
Om de uitgerekende datum vast te stellen is niet alleen een termijnecho nodig, maar ook de eerste dag van je laatste menstruatie. Schrijf dat als geheugensteuntje op. Daarnaast wil de verloskundige of gynaecoloog graag weten of je laatste menstruatie normaal en op tijd was. Heb je de pil gebruikt? Noteer dan ook de datum waarop je met de pil bent gestopt.

Eerdere zwangerschappen

De verloskundige of gynaecoloog zal vragen of dit je eerste zwangerschap is. Als je eerder zwanger bent geweest, wordt ook gevraagd hoe deze zwangerschappen zijn verlopen.

Je gezondheid en de gezondheid van je partner

Om een beeld te krijgen van je gezondheid, zal de verloskundige of gynaecoloog vragen of je ziekten, operaties, bloedtransfusies en behandelingen hebt (gehad). Heb je de laatste maanden medicijnen gebruikt? Heb je gezondheidsklachten? Rook je of heb je gerookt? Gebruik je alcohol of drugs of heb je die gebruikt?

De gezondheid van je familieleden

Komen er in je familie of die van je partner ziekten of aandoeningen voor? Denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, taaislijmziekte (cystic fibrosis), een open rug, een spierziekte, downsyndroom of hartafwijkingen.

Je leefomstandigheden

Hoe woon je? Leef je alleen of met een partner? Wat zijn je bezigheden? Als er bijzondere omstandigheden zijn in je leven, dan is het verstandig dit te laten weten. Misschien krijg je tijdens de zwangerschap te maken met veranderingen, bijvoorbeeld op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk.

Je werkomstandigheden

Het is goed als je van tevoren bedenkt of er risico’s op je werk zijn voor je ongeboren kind of voor jezelf. Je kunt dit ook vragen aan je werkgever.

Onderzoeken

  • Je krijgt uitleg over het bloedonderzoek (screening op infectieziekten en bloedgroepantistoffen).
  • De verloskundige of gynaecoloog vertelt dat je je kind kunt laten onderzoeken op aangeboren afwijkingen en zal vragen of je daar meer over wilt weten. Het gaat om de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Als je dat wilt, krijg je een uitgebreid gesprek (counselingsgesprek). Dat gesprek heb je meestal niet tegelijk met de intake. Soms is het gesprek op dezelfde dag en soms moet je er apart een afspraak voor maken. Dat verschilt per praktijk. Het uitgebreide gesprek krijg je bij voorkeur voor de 10e week van je zwangerschap zodat je tijd hebt om na te denken wat je wilt.

Vragen stellen

Natuurlijk kun je zelf ook vragen stellen en informatie geven over je eigen situatie. Schrijf je vragen en opmerkingen van tevoren op, zodat je ze tijdens het bezoek niet vergeet. Je partner of iemand anders is van harte welkom bij elke zwangerschapscontrole.

Laatst herzien op 19 januari 2021