Met bloedonderzoek kun je te weten komen of je een infectieziekte hebt die je kunt doorgeven aan je baby. Het laboratorium onderzoekt de infectie­ziekten die hieronder staan.

Heb je syfilis (lues)?

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroor­zaakt door een bacterie. Je kunt syfilis krijgen als je onveilig vrijt met iemand die syfilis heeft. Als jij syfilis hebt, kan je baby dit ook krijgen. Dit kan al tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat je dit zo snel mogelijk weet.Heb jij syfilis? Dan moet je naar een gynaecoloog. De gynaecoloog geeft je dan antibiotica. De kans is dan kleiner dat je je baby besmet.

Heb je hepatitis B?

Hepatitis B is een infectieziekte van je lever die je krijgt van het hepatitis B-virus. Je kunt hepatitis B hebben zonder dat je het weet. Tijdens dezwangerschap is dit virus meestal niet slecht voor je baby. Maar tijdens de bevalling kan je baby het hepatitis B-virus van jou krijgen.

Heb jij het hepatitis B-virus? Dan krijgt je baby binnen 2 uur na de geboorte een prik met antistoffen tegen het virus. Deze antistoffen beschermen je kind tegen het virus. Ook is het belangrijk dat je kind zélf antistoffen tegen het virus gaat maken. Daarvoor krijgt je kind na de geboorte een serie vaccina­ties. De eerste zo snel mogelijk na de geboorte. Als je baby 6 tot 9 weken is, krijgt hij of zij weer een vaccinatie. En daarna bij 3 maanden, 5 maanden en 11 maanden nog een keer. Deze vaccinaties krijgt je baby op het consultatiebureau.

Heb je hiv?

Hiv is het virus waarvan je aids krijgt. Je kunt hiv krijgen als je onveilig vrijt met iemand die hiv heeft. Of door bloed dat is besmet met hiv. Als jij hiv hebt, kan je baby dit ook krijgen. Dat kan al tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens de bevalling of als je borstvoeding geeft.Heb jij het hiv-virus? Dan moet je naar een hiv-centrum. Het hiv-centrum geeft je virusremmers. Door deze medicijnen is hiv nu een chronische ziekte. Door de virusremmers is de kans ook kleiner dat je je baby besmet.

Meer informatie

Syfilis, hepatitis B, of hiv, en dan?

Heb jij syfilis, hepatitis B of hiv? Let dan op! Dan is dat niet alleen belangrijk voor jou en je baby. Het is ook belangrijk voor je partner en voor anderen. Zorg ervoor dat je partner en ande­ren niet ook besmet raken met de syfilis-bacterie, het hepatitis B-virus of het hiv-virus. Maak daarom een afspraak met je huisarts of met de GGD om hierover te praten. Kijk voor meer informatie op www.pns.nl/bloedonderzoek-zwangeren onder ‘infectieziekten’.

Meer informatie

Laatst herzien op 14 september 2021