Je kunt je kind laten onderzoeken op aangeboren afwijkingen. Het gaat om de screening op down-, edwards– en patausyndroom en de 20 wekenecho. Je verloskundige of gynaecoloog zal bij het eerste bezoek vragen of je meer wilt weten over deze screening. Zo ja, dan volgt een uitgebreid gesprek.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom

Je kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Als je dat wilt, kun je kiezen voor de NIPT of de combinatietest.

De 20 wekenecho

De 20 wekenecho is geen standaard onderzoek. Met de 20 wekenecho kun je laten onderzoeken of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Voorbeelden zijn: een open rug of open schedel en een afwijkende ontwikkeling van de organen van de baby.

Als er iets gevonden is

Als uit het onderzoek blijkt dat je baby een ernstige aandoening heeft, kun je voor ingrijpende keuzes komen te staan. De verloskundige of gynaecoloog bespreekt de verschillende mogelijkheden met je. Je kunt natuurlijk ook te rade gaan bij andere mensen, zoals je huisarts, de medisch maatschappelijk werker in het ziekenhuis, je pastor of predikant.

Meer informatie

Op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl vind je meer informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho. Je vindt er ook de keuzehulp Bewust kiezen, ervaringsverhalen en een film met uitleg over de twee screeningen.

Je krijgt van de verloskundige of gynaecoloog ook een folder over deze onderzoeken. Deze folders kun je ook hier vinden:

Laatst herzien op 14 juni 2018