Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen. Ook lees je welke regels er zijn als je werkt tijdens je zwangerschap. De onderwerpen staan op alfabetische volgorde.

 

Heb je vragen over je gezondheid? Stel ze aan je verloskundige of gynaecoloog. Hier lees je bij welke alarmsignalen je meteen contact moet opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Alles | A B D E F H J K M P R S V W Z
Er staan 1 namen op deze lijst die beginnen met D.
Drugs
Gebruik geen drugs als je zwanger bent. Geen softdrugs en geen harddrugs. Ook niet als je zwanger wilt worden of als je borstvoeding geeft. Want drugs zijn erg slecht voor je baby. Drugs zijn extra slecht voor je baby als je daarbij ook nog rookt en alcohol drinkt. Drugs kunnen de hersenen en andere organen van je baby beschadigen. Ook kan het zijn dat je baby minder goed groeit. En ook kan je baby na de geboorte ontwenningsverschijnselen krijgen. Voorbeelden van softdrugs zijn marihuana, wiet en hasj. Voorbeelden van harddrugs zijn cocaïne, ecstasy (XTC) en heroïne.

Ook kun je beter geen lachgas of paddo’s gebruiken. Want we weten niet hoe slecht deze zijn voor je baby. Heb je drugs gebruikt voor je zwanger werd? Of tijdens je zwangerschap? Gebruik je harddrugs en stop je daarmee als je zwanger bent? Dan is dat goed, maar je baby kan in je buik ontwenningsverschijnselen krijgen. Vertel het aan je verloskundige of gynaecoloog. Zij kan je doorverwijzen naar een dokter die daar verstand van heeft.

Kijk voor meer informatie op:
www.drugsinfo.nl
Laatst herzien op 4 oktober 2021