Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen. Ook lees je welke regels er zijn als je werkt tijdens je zwangerschap. De onderwerpen staan op alfabetische volgorde.

 

Heb je vragen over je gezondheid? Stel ze aan je verloskundige of gynaecoloog. Hier lees je bij welke alarmsignalen je meteen contact moet opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Alles | A B D E F H J K M P R S V W Z
Er staan 1 namen op deze lijst die beginnen met R.
Roken
Rook niet als je zwanger bent. Want roken is erg slecht voor je baby. Het is belangrijk dat je partner ook niet rookt. Want dan rook je mee. En dat is ook erg slecht voor je baby. Als je rookt, heb je een grotere kans op een miskraam of een zwangerschap buiten je baarmoeder. Ook is de kans groter dat je placenta loslaat in de baarmoeder. Als je rookt, beschadig je de organen van je baby en kan je baby afwijkingen krijgen. Je baby groeit minder goed. En je baby kan te vroeg geboren worden. Of te klein zijn als hij of zij wordt geboren. Hierdoor kan je baby problemen krijgen bij en na de geboorte. Ook heeft je baby een grotere kans op ziektes als hij of zij ouder wordt. Bijvoorbeeld hart- en vaartziekten, suikerziekte en overgewicht.

Vind je het moeilijk om te stoppen? Praat er dan over met je verloskundige, je gynaecoloog of je huisarts. Je kunt ook kijken op www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken

Ook na de geboorte is het erg slecht voor je baby als je rookt. Of als iemand anders in huis rookt. Je baby heeft dan een grotere kans op wiegendood. Of op astma of andere longziekten.

Meer informatie:
www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken
www.rokeninfo.nl
www.rijksoverheid.nl (zoektermen ‘zwanger roken’).
Laatst herzien op 4 oktober 2021