Hier lees je wat je kunt doen om gezond te blijven als je zwanger bent. En wat je kunt doen bij klachten die vaak voorkomen. Ook lees je welke regels er zijn als je werkt tijdens je zwangerschap. De onderwerpen staan op alfabetische volgorde.

 

Heb je vragen over je gezondheid? Stel ze aan je verloskundige of gynaecoloog. Hier lees je bij welke alarmsignalen je meteen contact moet opnemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Alles | A B D E F H J K M P R S V W Z
Er staan 6 namen op deze lijst die beginnen met S.
Schadelijke stoffen
Je kunt in aanraking komen met schadelijke stoffen. Schadelijke stoffen zijn overal. Daarom kun je daar niet altijd iets aan doen. Schadelijke stoffen kunnen erg ongezond zijn voor de baby in je buik. Let in ieder geval extra op bij de dingen die hieronder staan:
 • Klusproducten zoals wasbenzine en terpentine. Maar ook verf, lijm en kit die vaak ook oplosmiddelen bevatten.
 • Gif tegen ongedierte. Denk hierbij ook aan anti-muggen en anti-tekenmiddelen die je op je huid smeert.
 • Nagellakremover, sommige nagellakremovers bevatten aceton.
 • Lysmeral, dit is een geurstof die naar lelietjes-van-dalen ruikt. Het kan zitten in bijvoorbeeld wasmiddel, schoonmaakmiddelen, shampoo of deodorant.


  Probeer niet in aanraking te komen met deze producten en stoffen als je zwanger bent. En adem ze niet in. Ook in de lucht in je huis kunnen schadelijke stoffen zitten. Zet daarom dagelijks een deur of een raam open om je huis te luchten.

  Meer informatie:
  waarzitwatin.nl/themas/zwanger informatie over schadelijke stoffen in alledaagse producten.
  waarzitwatin.nl/themas/baby informatie over stoffen in producten die schadelijk kunnen zijn voor baby’s na de geboorte. Hier kun je rekening mee houden als je spullen koopt voor de baby of de babykamer.

 • Seks
  Je kunt gewoon seks hebben als je zwanger bent. Je kunt geen miskraam krijgen van seks. Ook is seks niet slecht voor de baby in je buik. Heb je vragen over seks? Of heb je problemen met seks? Dan kun je deze bespreken met je verloskundige of gynaecoloog.

  Zijn er in het verleden nare dingen gebeurd met seks? Of vind je het vervelend als je verloskundige of gynaecoloog onderzoek doet in je vagina? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Dan kan zij daar rekening mee houden bij de bevalling of als ze je onderzoekt.

  Spataderen
  Sommige vrouwen krijgen spataderen aan de benen tijdens de zwangerschap. Je kunt ook spataderen krijgen in je schaamlippen. Heb je spataderen? Lang zitten en lang staan is dan niet goed. Beweeg regelmatig. Ga je zitten of liggen? Gebruik dan een krukje, een stoel of een kussen om je benen hoog te houden. Je kunt ook elastische steunkousen dragen. Deze kunnen de pijn van spataderen verminderen. Vraag de verloskundige of gynaecoloog om advies. Na de bevalling worden je spataderen vanzelf kleiner.

  Sporten
  Je kunt gewoon sporten als je zwanger bent. Maar doe het niet meer of vaker dan voor je zwangerschap. En zorg dat je genoeg drinkt als je sport. Krijg je klachten van sporten? Of word je erg moe van sporten? Ga dan minder sporten.

  Wandelen, fietsen, zwemmen en fitness kun je gewoon tot het eind van je zwangerschap doen. Je moet oppassen met sport waarbij je een klap tegen je buik kunt krijgen. En met sport waarbij je tegen anderen botst of waarbij je kunt vallen. Bijvoorbeeld voetbal, hockey, volleybal en skiën. Duiken in water met zuurstofflessen moet je niet doen als je zwanger bent.

  Straling
  Straling van mobiele telefoons, beeldschermen en magnetrons is niet slecht voor je baby. Moet je naar het ziekenhuis voor onderzoek? Of wil de tandarts een foto maken? Vertel dan dat je zwanger bent. Meestal kun je onderzoek met gevaarlijke straling uitstellen tot na je zwangerschap.

  Stress en spanning
  Als je lange tijd stress en spanning hebt, is dat ongezond voor jou en je baby. Bespreek je zorgen met je verloskundige, gynaecoloog of je huisarts. Zij kunnen helpen een oplossing te vinden zodat jouw stress afneemt en je baby een betere start maakt. Met jouw toestemming kunnen ze je eventueel doorverwijzen naar een andere hulpverlener.
  Laatst herzien op 4 oktober 2021